MagyarEnglish

levendula

 Levendula (Lavandula angustifolia)

Földközi-tenger mellékéről származó, nálunk is termesztett félcserje. Virágai kékeslilák vagy mélylilák, a növény felső részén virulnak. A levendula illata átható, tiszta és üde, egyszerre élénkít és nyugtat. Tartalomanyagai: illóolaj (1-3%), fő összetevői a linalol (20-25%) és linalil-acetát (30-40%), cserzőanyagok, rozmaringsav, kumarinok, flavonoidok.

Teája idegnyugtató, görcsoldó hatású, de ismert fejfájás-csillapító, fertőtlenítő hatása is. A levendulavirágokat gyakran alkalmazzák nyugtalanság, alvászavarok, idegi alapú gyomor- és bélbántalmak kezelésére. Kiváló gyógyír reumás fájdalmak, idegzsába kezelésére fürdő és bedörzsölőszer formájában.

A kozmetikai és illatszeripar sokrétűen hasznosítja a levendulát és illóolaját. A levendula erősítőszerként, lemosóként, dezodorálószerként ismert, illóolaja erősítőszerként használatos. Gyulladáscsökkentő, frissítő, összehúzó, bakteriosztatikus hatása miatt különböző bőrápoló készítményekben alkalmazzák.

A mediterrán országokban bárány-, hal- vagy zöldségételek fűszereként előszeretettel használják, a provanszi fűszerkeverék elengedhetetlen alkotórésze. Halételek, gyros, saláták, szószok elkészítéséhez is kiváló, csokoládémanufaktúrák, különleges finomságokkal csábító cukrászdák is előszeretettel használják.