MagyarEnglish

Jázmin

 Fehér jázmin (Jasminum polyanthum)

 

Kínából származó erőteljes kúszónövény, bódító illatú virágai januártól áprilisig díszlenek. A virágok vékonyak, csöves nyakúak, csillag alakú sziromlevelekkel. A hosszú, vékony száron csoportokban helyezkednek el. A jázmint az "olajok királyának" tartják. Kissé édeskés, de az egyik legcsodálatosabb illatú illóolaj. Olaját frissen szedett virágaiból állítják elő. A virágokat éjjel szedik, mert akkor legerősebb az illatuk. A növény illóolajtartalma 0,1%, ami azt jelenti, hogy 1 kg jázminolaj előállításához 1000 kg frissen szedett virág szükséges.

Légfrissítő és csírátlanító hatású, fáradtság, kimerültség, depressziós tünetek enyhítésére ajánlott, nemivágy-serkentő, illetve a ráhangolódásban segít. Ázsiában és Európában a jázmin gyógynövényként is ismert. Kínában fertőző májgyulladás, májzsugor, vérhas, idegrendszeri zavarok, idegesség, depresszió, köhögés ellen használták. A japánok szaporítószervek gyengeségeire, nők urológiai problémáira alkalmazták. Európában fájdalomcsillapító, méhizom összehúzó hatása miatt használják.

A fehér jázmin levele, virága, illóolaja a kozmetikai iparban bőrkondicionáló, hidratáló, elfedő anyag és csillapító szer. Kozmetikai készítményekben kiválóan alkalmazható száraz, hámló, érzékeny bőr ápolására. Kiegyensúlyozza a bőr zsíranyagcseréjét, bakteriosztatikus hatású.