MagyarEnglish

Keserű narancs

 Keserűnarancs (Citrus aurantium)

Kesernyés ízű narancsfajta. Testvéreihez hasonlóan Ázsiából származik, de a világ számos pontján megtalálható, beleértve a mediterrán területeket is. A gyümölcsök kicsik, nagyjából cseresznye méretűek. Termése a többi citrusfélével ellentétben nem ehető, de a növény különböző, felhasználható részei más-más összetételű illóolajat tartalmaznak. A keserűnarancs 0,2-0,5%-ban tartalmaz esszenciális olajokat, melyeket desztillálnak az éretlen zöld gyümölcsből és annak héjából. A levél illóolaja a petit grain, a virágé a neroli brigarade. A narancssárga színű, jellemző aromás szagú és ízű termésfalban vannak az illóolajtartók, ez adja a keserűnarancs aromát, amelyet a likőriparban használnak fel. Friss, virágos, citrusos fejillattal, és fás, gyógynövényes aljegyekkel rendelkezik. Áttetsző, világos, hígan folyó olaj.

A keserűnarancs virágait idegrendszeri panaszok ellen és átmeneti alvászavarok kezelésére használják. Levelének enyhe nyugtató hatása van, ugyanakkor renyhe emésztés esetén serkentőleg hat. A héj szinefrin alkaloidot és a karotin pigmenteket tartalmaz. A szinefrin növeli az anyagcsere ütemét, vagy zsírégető képességét, a központi idegrendszerre és a szív-és érrendszerre gyakorolt kedvezőtlen mellékhatások produkálása nélkül.