MagyarEnglish

Rózsa

 Rózsa (Rosa damascena)

 

A rózsa a rózsafélék családjába tartozó növénynemzetség, illetve az ide tartozó cserjék virága. Több száz vadrózsafajt tart számon a tudomány, mind az északi félgömbre, főleg a mérsékelt égövre jellemző növény. Az egyedek egy tüskés bokor- vagy kúszónövénycsoportot alkotnak, mely akár a 2–5 m magasságot is elérheti, ritkán a többi növény fölé, 20 m magasságba is szökhet. Fajaik nagyon változékonyak, könnyen kereszteződnek egymással, ami nagyon megnehezíti elkülönítésüket. A növény illóolaj tartalma 0,02 %, ami azt jelenti, hogy 1 kg rózsaolaj előállításához 5000 kg frissen szedett virágszirom szükséges. Mámorító illat, ami harmonizál, javítja a kedélyállapotot, és határozottan fokozza az erotikus érzékeket. A rózsavizet már évszázadokkal ezelőtt használták különböző indiai szertartásokon.

A rózsavíz hagyományos bőrtisztító és tonizáló szer. Ekcéma ellen is kitűnő. Megnyugtatja a fáradt, irritált szemet. Szájöblögetőként alkalmazva csökkenti az ínygyulladást, és az afták elmulasztásában is segít.

A kozmetikai iparban különféle rózsafajok virágait, illóolaját használják fel. A rózsa erősítő szerként, összehúzó anyagként, illatanyagának vizes oldatát és illóolaját erősítő szerként és bőrvédő anyagként hasznosítják. A szirmokból készített pakolások és egyéb kozmetikai készítmények tonizálják, regenerálják a tág pórusú, vízhiányos, érzékeny, laza, szeboreás bőrt. Hatóanyagainak köszönhetően a rózsát tartalmazó kozmetikumok hidratáló, enyhén összehúzó, nyugtató, baktericid hatásúak.