MagyarEnglish

Borsmenta

 Borsmenta (Menta piperita)

Az ajakosvirágúak családjába tartozik. Vadon nem fordul elő, évelő növény, a világon szinte mindenütt termesztik. A fodormenta és a vízi menta természetes hibridjeként megjelenő borsmentának a mentákra jellemző hasábos szára, lándzsa alakú, sötétzöld vagy lilás levelei és lila virágai vannak. Gyógyászati célra a növény leveles szárát kell begyűjteni, közvetlenül a virágzás előtt. A borsmenta aktív hatóanyagának, a több mint 40 különféle vegyületből álló aromás illóolajának köszönheti gyógyító értékét. A legjelentősebbek közé tartozik a mentol (az illóolaj 35-50%-a), a menton (15-30%) és a mentil-acetát (3-10%). Már az ókorban felismerték a mentalevél emésztés- és étvágyjavító jótékony hatását. Később alkalmazták gyomor-, epe-, bélbántalmak ellen, de a borsmenta csökkenti a hányingert is. Bizonyítottan jó szélhajtó, görcsoldó, idegnyugtató, fejfájás-csillapító, fertőtlenítő, vértisztító és hatásos a légúti megbetegedések kezelésében is. Menstruációs zavarok ellen is alkalmazzák.

Kellemes, egyedülálló friss ízének köszönhetően sokféle ételbe használható. Ízesíthető vele üdítő, koktél, hústöltelék, gyümölcssaláta, vagy akár fagylalt is.

llóolaját a kozmetika-, illatszer-, gyógyszer- és élelmiszeripar alkalmazza fogkrémek, samponok, rágógumik gyártásánál, hűtőkenőcsökben, rázókeverékekben viszketés mérséklésére használják.