MagyarEnglish

Rozmaring

 Rozmaring (Rosmarinus officinalis)

A rozmaring fűszer- és gyógynövény. Dél-Európában honos, de nálunk is kedvelt. A kámforra emlékeztető keserű, aromás fűszert az örökzöld bokor leveleiből kapjuk. Gyantás, szálas levelei és égszínkék, nektárban gazdag, méhek által kedvelt virágai vannak. A rozmaringlevél már az ókorban is kedvelt fűszer volt. A növény illóolajtartalma 2%, ami azt jelenti, hogy 1 kg rozmaringolaj előállításához 50 kg frissen szedett növény szükséges. Számos összetevői közül a limonen nyugtató hatású. Erősíti a szellemet és az érzékeket, aktiváló, motiváló, frissítő, fokozza a koncentrációs képességet. Különösen ajánlott a nap indításához, feldobja a reggeli hangulatot. Élénkítő masszázsokhoz arckezelések kiegészítő illatterápiája.

Forrázatát ideg-, és gyomorerősítő, epehajtó, görcsoldó, de a kellemetlen klimaxos érzések megszüntetésére is használják. Nyersen és szárított állapotában is használják a fürdővízek, (gyógyfürdők) illatosítására, miközben a fürdőző szervezetét felfrissíti.

A gasztronómiában mártások, vadhúsok, pácok, szárnyas sültek, zsíros húsételek, gombás- és halételek fűszerezésére, valamint különleges növényi ecetek készítésére, továbbá zsályával és hagymával pácok, szószok, bárány-, és birkahúsból készített ételek, vadhúsok (őz, szarvas, nyúlhúsok), ízesítésére, illatosítására használják. Főleg a mediterrán konyhára, azon belül a francia és olasz ételekre jellemző.

A rozmaring illóolaja kozmetikai iparban erősítőszer, frissítő, baktericid, bőrkondicionáló anyag. Keringésjavító, vitalizáló, összehúzó és gyulladáscsökkentő hatóanyagai minden bőrtípus ápolására alkalmassá teszik.