MagyarEnglish

gyömbér

 Gyömbér (Zingiber officinale)

A trópusi Ázsiában már 3000 évvel ezelőtt termesztették. A föniciaiak közvetítésével eljutott a Földközi-tenger környékére, s így ismerték meg az egyiptomiak, görögök, rómaiak. A gyömbér gumós gyökerű, trópusi évelő növény. Felhasználható része a gyökere. Friss fogyasztásra az 5-6 hónapos gyökerek, szárításra az ültetés után 8-10 hónappal felszedett gyökerek alkalmasak. A növény gyökértörzse szolgáltatja a sajátságosan illatos, csípős, kesernyés ízű fűszert. Aromáját illóolaja, ízét pedig ingerol-tartalma okozza. Cukrot, gyantát, gyantasavat, keményítőt is tartalmaz.

Kitűnő gyomorerősítő, étvágyjavító, emésztést elősegítő hatása miatt kedvelik. A gyömbér az egyik legkiválóbb természetes görcsoldó és fájdalomcsillapító. A kellemesen csípős, kissé erősebbre főzött gyömbértea csökkenti a bélgázok kialakulását, mivel erjedésgátló hatással rendelkezik. Hasmenés ellen is jó, valamint kitűnő görcsoldó, legyen szó bél vagy menstruációs görcsről. Ízületi gyulladás kezelésénél is használhatjuk.

Az illatszeriparban is igen kedvelt a gyömbér illóolaj, mivel nagyon szép élénkzöld színe, pikáns, fűszeres illata van. Ritkán használják a bőrápoló termékekbe, mert az érzékeny bőrt izgathatja, de mivel nagyon jó vérbőségfokozó, segíthet a narancsbőr és a visszértágulatok kezelésében.

A kínai és indiai konyha állandóan használt, kedvelt fűszere, a curry egyik alkotóeleme. Levesek, szószok, húsételek, vadhúsok, mártások, sütemények, likőrök elképzelhetetlenek nélküle.