MagyarEnglish

Vendégkönyv

„Sokan kérdezik: miért Béterv? Mit akartunk ezzel mondani? Jól hangzik, rögtön megragad az emberben, jó kimondani. Olyan, mintha máris valamiféle közös titkot őriznénk, pedig talán először találkozunk életünkben.
Nos, elárulom a név történetét, és a magyarázatát is.
 
Baráti vacsora közben a lakásétterem lehetséges neveit is „kóstolgattuk”. Ízlelgettünk szavakat, frappáns névötleteket és közben persze az egész kis álomvállalkozás filozófiája is fogalmazódott. Mert más az, amikor még csak az én fejemben létezik, formálódik, épül-szépül, hogy mit is szeretnék, hogyan is szeretném. Kimondva más. Megtelik élettel, kikerekedik – és akkor már nincs visszaút. Nincsenek kétségek, félelmek: a születés csodája ilyen egyszerű.
B-terv, Béterv –forgatta fogai közt, szinte magának mormolva a hirtelen támadt ötletet a barát, a vacsorapartner.
Béterv! Ez az.
 
Mert aki szeretne látogatást tenni az illatok csodálatos birodalmában, eljön, beugrik, elidőzik a Myropoliumban. Töltekezik a természet fantasztikus illat-alkotásaival, beszélgetünk, szót ejtünk fűszerekről, virágokról és közben megéhezünk. Hiszen az illatok egyetlen apró hibája, hogy nem lehet beléjük harapni… Vagy mégis?
Akkor hát induljunk, menjünk a kedvenc éttermünkbe, öltözzünk, készülődjünk, foglaljunk asztalt – de valahogy érezzük, most valami másra, különlegesre, titokzatosra vágynánk…
Ha az A-terv mégsem az igazi, ha nem a már ismert, bejáratott, megbízhatót keressük, hanem a kalandot, a spontaneitást, a felfedezés izgalmát, akkor mindig legyen Bétervünk!
Ugye, értik már, mire gondoltunk? Az illat, az íz, a titok, amire jó vágyakozni, amit jó együtt megélni.
Mindig legyen B-terved – mondta a név szülőjének nagypapája.
Hát kell ennél kifejezőbb elnevezés?
A Béterv pedig mindig magában rejti annak esélyét, hogy sokkal jobb választás, mint az A-terv lett volna…”

Név
Email
Vélemény a Bétervről

hIZZZ6490 - 2013.09.05.

Hát néha ilyen is van, Whise Lady... :))) Hú, ez nagyon igaz. Én is ezért kezdetm. Mert a család meg a baráti kör folyton kérte ki-tudja-mikor főzött ételeim receptjeit, amiket ráadásul hasonlóan exhas dobtam össze... Ha nem írnám nap mint nap a blogot, elfelejtődnének. Így is vannak olyan fotóim, amik régebben készültek, mondjuk pár hónapja, de már utólag fogalmam sincs, mit is tettem az ételbe... Ezért föl sem teszem őket, mert sem a fűszerek, sem az arányok nincsenek már meg utólag. Pedig van egy isteni almás-citromos csülök képem is, de már arra sem emlékszem, mi minden volt benne. És köszönöm! :)


Marácz Csaba 2013.07.10.

Szerelem az asztalon

Aki már találkozott velem tudja, hogy hosszú évek - anyagi áldozatokat sem nélkülöző - fáradtságos munkáját öltem abba, hogy fogyókúrás reklámfilmek szerep ajánlataival még véletlen se zaklassanak.

B. B. Boldizsár először egy reklámügynökség köntösébe bújva, majd az ártatlannak tűnő bió- és natúr kozmetikumairól elhíresült Myropolium emberének álcázva már évekkel ezelőtt a látókörömbe került. Nem ért hát váratlanul, mikor egy ismerősömtől lakossági bejelentés érkezett, miszerint nevezett B. Botond Boldizsár egy Béterv nevű lakásétterem értelmi szerzőjeként és aktív szereplőjeként bukkant fel újra.

Nem volt idő a taktikai tervezésre, így a helyzet súlyához mérten baráti társaságnak rögtönözve magunk, néhány hozzám hasonló nehézfiúval és szépséges asszonyainkkal, nagy erőkkel vonultunk a helyszínre. A VI. kerület Izabella utcáról helyi idő szerint 19:30-kor taxink már lopakodó üzemmódban fordult a megadott Aradi utcai címre, majd nesztelenül megállt. A baljós nyugalom és a közeli búfelejtő bejáratához támasztott izompólós megfigyelő álcaként eláztatott arcizmai már előrevetítették, hogy valószínű messze nem készültünk fel eléggé a ránk váró eseményekre. Tapasztalatból tudtam, hogy alig maradt már csak fél óránk, mire az őrszemnek vélt fickó látóidegeiben felsejlő ingerületek értelmezhető képpé formálódnak, így gyorsan kellett cselekedjek. A meglepetés erejét kihasználandó - magamra vállalva a nem kis kockázatot rejtő kezdeményezést - elsőként csöngettem be és feleségem, nagy obbik lányom pajzsként használva hősiesen behatoltam a Béterv főhadiszállására.

Bíró Botond Boldizsár csinos segédjével azonban már várt minket... fogalmam se volt, miként sejthette meg érkezésünk. Az események hevében azonban agyam csak egy parányi, félhomályos szegletét tudtam ennek kiderítésére fordítani. Ma már talán hajlamos volnék felülvizsgálni ezt, de akkor és ott sokkal valószínűbbnek tűnt, hogy az eleddig összekovácsoltnak hitt csapatunkból informálhatta valaki, mintsem Botond mindezt a megelőző heti asztalfoglalásomból sakkozhatta volna ki. De nem értem rá tovább elmélkedni, mert láthatóan ennél is többről volt szó. A helyszínen ugyanis azonnal világossá vált, hogy Botondék már évek óta készültek erre a találkozásra.

Nem akarok álszerénynek tűnni, mi se rettenünk meg egy-egy keményebb alakoktól, de azon azért valamennyien elcsodálkoztunk, hogy Botond milyen játszi könnyedséggel, puszta 4-5 órás sütő-fogvatartással, simán omlósra puhított egy magát mindvégig ártatlannak valló bárányt. A vallatás során persze hamar fény derült rá, hogy szegény már egész fiatalon zamatos fűszernövények társaságába keveredett.

A fiatalkorú olvasók, és a folyamatban lévő nyomozás érdekében az alkalmazott technikák és összetevők leírását titkosítani vagyok kénytelen, de annyit azért kiszivárogtathatok, hogy miközben fülünket Miles Davis még a többség számára is emészthető korszakának dallamai simogatták, az asztalunkon pirított fenyőmagban szemérmetlenül hempergő, mazsolát bújtató gorgonzolák kínálgatták magukat. A közelebbi vizsgálat azonban róluk is minden kétséget kizáróan bebizonyította, hogy velejéig romlatlanok voltak.

Egyetlen este alatt persze nem lehet egy ilyen szövevényes ügyet felgöngyölíteni, így Botond nem ülhet békésen a babérjain, rozmaringjain, citrusain, hamarosan ugyanis újabb rajtaütést kell foganatosítanunk!

Köszi Botond!!!!


A. Nimród 2013.05.06. - A gasztronómia legérzékibb Nagymestere! Méltó a Michelin csillagos Tejútra !


Barbi 2013.01.21. - A világ, nemis.... Az univerzum legfinomabb Crème brûlée-jét volt lehetőségem itt megkóstolni. Nem is részletezem tovább, mert nincsenek rá szavak milyen csodálatos ízvilága volt. KÖSZÖNÖM!
 

Juci 2013.01.21. - Nagyon különleges volt, köszönöm az élményt


Ferenc 2013.01.21. - 
Köszi, nagyon jó volt a vacsora!