MagyarEnglish

babér

 Babér (laurus nobilis)

A Földközi tenger mellékén és az Atlanti óceán mediterrán éghajlatú szigetein honos örökzöld  cserje vagy fa. A világ minden, mediterrán éghajlatú részén ültetik. A felül fényes, alul matt, bőrszerű, áttetszően pontozott, épszélű, lándzsa alakú levelek jellemzően fűszeres illatúak és kesernyés ízűek. Illóolajat, csersavat és keserű anyagot tartalmaznak. A babérlevél illóolaj színtelen, esetleg enyhén sárgás színű, kellemesen édeskés-fűszeres illatú. Fő összetevőként az eukaliptuszolajban is jelentős mennyiségben előforduló 1,8-cineolt vagy eukaliptolt tartalmazza (30-60%), ami mellett számos olyan összetevő van jelen többnyire 2-8%-os mennyiségben, amelyek a fűszeres, aromás illat kialakításában vesznek részt (pl. eugenol, metil-eugenol, linalool, pinének).

A népi gyógyászatban nyugtatónak, emésztés- és étvágyserkentőnek, gyomorerősítőnek, vizelethajtónak, füstölőnek, a bogyóiból nyert olaját pedig bedörzsölésre, bőrgyulladások, kiütések lohasztására, féregtelenítésre használták. A középkor évszázadaiban asszonyi bajokra, menstruációs görcsökre, szülési fájdalmak enyhítésére is alkalmazták.

Jellegzetes fűszeres aromája, enyhén kesernyés, csípős íze, aromája nélkülözhetetlen levesekhez, mártásokhoz, pácokhoz, pástétomokhoz, savanyú ételekhez. Jól társítható petrezselyemmel és kakukkfűvel, curryvel. A klasszikus fűszernövénycsokor (Bouquet Garni) alkotórésze.