MagyarEnglish

csillagánizs

 Csillagánizs (Illicium verum)

Ez az illatos, erősen aromás fűszer egy Dél-Kínában és Vietnámban honos, örökzöld fa termése. Rendszertanilag távol áll az ánizstól, de zamatuk hasonló, ám a csillagánizs illata és íze kissé erőteljesebb. Neve termésének alakjára utal, amely nyolc, sugarasan elhelyezkedő tüszőből áll, s bennük egy-egy 3-4 mm nagyságú mag fejlődik. A még éretlenül megszárított termést alkalmazzák fűszerként, mivel az illóolaj ennek falában, nem pedig a magokban található. Jellegzetes illatát és ízét az illóolajának nagy részét kitevő anetolnak köszönheti.

A hagyományos kínai orvoslás ajánlja elsősorban reumatikus fájdalmak enyhítésére használható görcsoldó, hatása miatt. Szélhajtó, ízjavító hatása miatt gyomorerősítő, étvágyjavító teakeverékek, fogkrémek, és szájvizek alkotórésze.

A gaszronómiában jellegzetes íze és illata miatt remek sütemények, gyümölcslevesek, kompótok, édes borok, teák ízesítésére. Az egyik alapvető összetevője a Galliano, a Sambuca, a Pastis és más abszint jellegű likőröknek. Fűszerezéshez az egészet használjuk, legfeljebb kettőbe-háromba törve, de sosem zúzzuk szét. Tálalás előtt kivesszük az ételből, mártásból, pácból, tehát magát a fűszert nem fogyasztjuk el. Van egyébként egy kivétel, amikor megőröljük a csillagánizst: a kínai ötfűszer keverék.