MagyarEnglish

Citrom

 Citrom (Citrus limonum)

A perzsák már az időszámításunk kezdete előtt is termesztettek citromot. Arab kereskedők hozták be Európába, ahol csak nyolcszáz éve honosodott meg. Ma is fogyasztott fajtáit a XVI-XVII. század óta ismerik. Ma főként Dél-Európában Olaszországban és Dél-Franciaországban, Dél-Amerikában, Argentínában és az Egyesült Államokban termesztik. Hosszú pályafutása során alkalmazták a mérgezés ellenszereként, hatásosnak vélték kígyómarás ellen, ajánlották szívbetegeknek is. Hatásos vizelethajtónak, izzasztónak, vérzést elállító, sebösszehúzó szernek tartották, használták csuklás elállítására, gyógyították vele a gyulladt torkot, a reneszánsz kor elején pedig a levét a pestis gyógyszerének hitték.

A héj illóolajtartalma 1,5%, ami azt jelenti, hogy 1 kg citrom olaj előállításához 60-70 kg citromhéj szükséges. (Ez körülbelül 3000 db gyümölcs héja). A citrom illóolaja halvány zöldessárga színű. A Kínából származó, ma a Földközi-tenger partján termesztett citrom héjából hidegsajtolással készítik.  A citromolaj az egyik legerősebb fertőtlenítő, baktérium- és vírusölő hatású illóolaj.

Frissítő nyári illat, élénkíti az érzékeket, javítja a szellemi teljesítményt. Tiszta, könnyed légkört teremt, aktiváló hatású.

A citromot keserűsége miatt magában aligha tudnánk használni. Leve és héja viszont nagyon jó ízesítője édességeknek, kompótoknak, bóléknak. Húsételeknek, leveseknek is jó kiegészítője, ízesítője lehet. Halak fűszerezésére különösen ajánlott. A koktélok, vagy üdítők díszítésének a citromkarikák nélkülözhetetlen kellékei.