MagyarEnglish

Cédrus

 Cédrus (Cedrus atlantica)

Az atlanti vagy atlasz cédrus Észak-Afrika magas hegységeiben honos fenyőféle, de már régóta elterjedt Észak-Amerikában, az Atlasz és a Himalája hegységben is. Az illóolaj sárga vagy vöröses színű, de a borostyán színárnyalatai is felfedezhetők benne. Illata fenyőre emlékeztető, fás, kámforos, balzsamos jellegű. A cédrusfa törzséből előállított illóolaj főként szeszkviterpén vegyületeket (pl. atlantonokat, atlantolokat, kadinént) tartalmaz.

A cédrusfából nyert olaj illatának belélegzése segíti az elme kitisztulását, és olyan tudatállapot elérését, amely elengedhetetlenül fontos a hatékony imádkozás és meditáció esetén. A cédrus illóolaja nyugtatja, csillapítja az elmét, mérsékli a szorongás és az idegesség érzését. Az aromaterápiában a finom energetikai munka egyik leghatékonyabb illóolaja, mert “leföldel”, eltávolítja a negatív érzéseket, és pozitív energiával tölt fel. Nem véletlen, hogy a tibeti templomokban a cédrusfát tömjénként használják.

A cédrus illóolaj antimikrobiális, nyákoldó, köptető, a bőr vérkeringését fokozó hatású. Masszázs- és fürdőolajok alkotórészeként, inhalálásra és párologtatásra használt keverékekben gyakori. Légúti panaszok, illetve bőrápoló kozmetikai készítmények (pl. narancsbőr, illetve zsíros, szeborreás bőr ápolására szánt készítmények) fontos alapanyaga.