MagyarEnglish

Balzsamos tömjén

 Balzsamos tömjén (Boswellia carteri)

A tömjén illóolajat a balzsamfafélék családjába tartozó, Szomáliában, Egyiptomban, Szudánban és Dél-Arábiában, rendszerint száraz fennsíkokon élő tömjénbalzsamfából nyerik ki, mégpedig úgy, hogy a fatörzs kérgét bemetszik és az abból kifolyó, tejszerű gumigyantát vízgőzzel ledesztillálják. A tömjénbalzsamfa mellett más tömjénfajok kérgének gyantájából is nyernek ki olajat, de ennek a legkeresettebb az olaja. A tömjéngyanta ősidők óta ismert terméke a kereskedelemnek, az egyiptomiak és a föníciaiak már időszámításunk előtt 1700-ban füstölőszernek használták a vallási szertartásokon. A tömjénes füstölés szokását később a római- és görögkatolikus egyházak is átvették.

A halványsárga vagy zöldes színű illóolaj meleg, édeskés és friss érzetet keltő. A tömjén illóolaja nyugtató, antimikrobiális, köptető, gyulladáscsökkentő és sebgyógyító hatású. A tömjénolaj egyik legismertebb felhasználása az elmélyült gondolkodás, a meditáció valamint az ellazulás elősegítése. Fontos felhasználási területe a légúti panaszok kezelése is, ahol inhalálásra, szaunához és fürdéshez használt olajkeverékek alkotórészeként használható.