Pálmarózsa
Pálmarózsa (Cymbopogon martinii)
Az eredetileg Indiában őshonos pálmarózsa, más néven indiai fűszercirok szárított gyógynövény formájában az Ayurvéda orvoslás egyik legfontosabb eleme volt. Illóolaját a 18. század óta nyerik ki desztillálással. Napjainkban főleg Madagaszkáron termesztik. Olaját a friss vagy szárított fűből vízgőzdesztillációval nyerik. Könnyű, virágos-édes fejillat, citromos rózsás aljegyek jellemzik. Olajának színe a halványzöldtől a halványsárgáig terjed, hígan folyó állagú. Levertség esetén élénkít, erős nyugtalanság esetén ellazít és megnyugtat. Erős baktérium-, vírus- és gombaölő, tonizál, erősít, serkenti az emésztést, erősíti és szabályozza a nyirokrendszert. Rendkívül bőrbarát, nagyon jó bőrápoló tulajdonságokkal rendelkezik. Nyugtat, kellemes közérzetet biztosít, szorongás ellen is ajánlják.
A pálmarózsa kedvelt illatanyaga a szappanoknak, parfümöknek, kozmetikumoknak, de még a dohánynak is. A bőrápolásban is használják hidratáló tulajdonsága miatt, univerzális, minden bőrtípusra megfelel.