Vanília
Vanília (Vanilla planifolia)
Közép- és Dél-Amerikában, Jáva és Ceylon szigetén, a Seychelles-szigeteken, a Comore-szigeteken, Kelet-Afrikában honos kúszónövény. A vanília egy orchideafaj, szívós szárat növeszt a fák koronájában, ahová tapadógyökereivel kúszik fel és rögzíti magát. Fűszerként a csaknem teljesen kifejlődött, félérett, zöldes vagy éppen sárgulni kezdő toktermést hasznosítjuk. A mag illóolajtartalma 3%, ami azt jelenti, hogy 1 kg vaníliaolaj előállításához 30-35 kg mag szükséges. A világ egyik legkedveltebb fűszerét, a vaníliát már az azték birodalomban jó ismerték. A hazafelé vitorlázó spanyol hajókon a vaníliával új csemege érkezett Európába. A vanília nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, így használata nemcsak az illata, de a szervezetre gyakorolt pozitív hatása miatt is ajánlott. Segít a szervezetben felgyűlt szabad gyökök megkötésében, ezáltal csökkenti az esélyét egyes betegségek (például a rákos megbetegedések nagy részének) kialakulásának. A vanília illata kellemes, ellazító hatással rendelkezik, ezért kifejezetten ajánlott az aromaterápiás alkalmazása levertség, tartós rosszkedv vagy erős, hosszan tartó stresszes időszak, esetleg kezdeti depresszió idején. A kellemesen nyugtató, ellazító hatásának köszönhetően a vanília illóolaja ideális lehet, ha kisebb alvászavarokkal küzdünk.
Jellegzetes aromája és édeskés íze van, ami hő hatására jön elő igazán. Fűszerként sütemények, fagylaltok, pudingok, csokoládék, valamint likőrök és koktélok fontos ízesítője.