MagyarEnglish

Arab jázmin

 Arab jázmin (Jasminum sambac)

 

Dél- és Délkelet-Ázsia szubtrópusi vidékein őshonos örökzöld, illatos cserje. Európába arab közvetítéssel került, először egy skót botanikus dokumentálta és onnan származónak vélte, innen ered a neve. A Fülöp-szigetek nemzeti virága, az indonézek szent virágként tekintenek rá, a tisztaság, méltóság, őszinteség jelképének tartják. Virágaiból Jáva szigetén esküvői koszorút készítenek. A hagyományos kínai jázmin teát is e virág szirmaiból készítik.

 

Vannak bokros és kúszú változatai, édes illatú virágai a tél kivételével egész évben virágzanak, mindig késő délután virítank, majd reggel újra becsukódnak. Illóolaját a virágszirmokból nyerik.

A jázmin illata az orgonára és a liliomra emlékeztet, de ezeknél könnyebb és nyersebb. Az arab jázmin kivonatának illata finomabb és édesebb mint a fehér jázminé. Főleg nőies, egzotikus, virágillatú parfümökhöz, kölnivizekhez hsználják. Mivel illata komplex és határozott, a jázmin kivonatát leginkább magában alkalmazzák. Nemcsak parfümökbe használható, hanem egyéb kozmetikumok illatosításához is.