Grapefruit
Grapefruit (Citrus paradisi)
Az 1750-es években fedezték fel, valószínűleg Barbadoson. A pomelo és a narancs hibridjeként alakult ki, bár az elsőhöz közelebb áll. Olaját a termés héjából préseléssel vagy vízgőz-desztillációval nyerik ki. Az illóolaj színe zöldessárga, narancsra emlékeztető illatú, de annál frissebb, fűszeresebb és kevésbé édeskés illatú. Fő alkotórésze a citrus-olajokra jellemző limonén. A grapefruit gazdag illóolajokban, főleg a gyümölcs héja, így étvágygerjesztő hatással is rendelkezik.
Aromalámpában fertőtleníti a levegőt, frissít, enyhíti a meghűlést, az asztma és az allergia tüneteit. Bedörzsölve kiváló zsíros, pattanásos bőr ápolására, segíti a bőr alatti szövetek vérellátását és nyirokkeringését. Izom- és ízületi fájdalmak, sportsérülések kezelésére ajánlott, kellemes, frissítő illata miatt kedvelt alkotórésze a masszázs- és fürdőolajoknak, frissít, nyugtat, oldja a feszültséget. Keverhető ciprussal, kámforral, levendulával, rózsafával.