MagyarEnglish

Maesthetic

2021 november 23. - 22.000 Ft
             Hogyan hallgatunk zenét?  -   FOGLALÁS
             
Valóban minden zenei tapasztalat egyedi, egyszeri és megismételhetetlen?   --   ÉTLAP

Zenét hallgatni mindenki szeret. Főzés közben, az utazás során, és néha koncertre is megyünk. Vajon mi áll amögött a hallgatói attitűd mögött, ami meghatározza a mindennapi kapcsolatunkat a zenével? Adorno, a 20. századi szociológia és zeneesztétika meghatározó filozófusa, máig helytálló rendszert alkotott meg a zenehallgatói típusokat megfigyelve. Magunkra ismerve az egyes kategóriák jellemzését hallgatva megérthetjük önnön motivációnkat a zenehallgatást illetően. Vajon az Adorno által megfogalmazott hierarchikus rendszer értékítéletet is ad zenehallgatói attitűdöt tekintve? Lehet vagy inkább érdemes beszélni jobb és rosszabb, elmélyültebb vagy együgyűbb zenehallgatóról? Az előadás során többek között ilyen kérdések által kerülünk közelebb ahhoz, hogy megértsük miért és hogyan hallgatunk zenét.

2021 december 28. - 22.000 Ft
           Drámai dilemma, jó nekünk az opera?  -   FOGLALÁS
            Képes az opera a mai hallgatót is érintő problémákat, egyetemes emberi értékeket tükrözni?

Kevesebb, az operánál megosztóbb műfaj létezik, talán a Heavy Metal az. Sokan szeretik és sokan nem, így van ez a műfaj modern értelembe vett kialakulása óta. Megosztó, főleg annak tekintetében, hogy különös szerelemgyermeke az irodalom és a zene légyottjának, ami által innen is, onnan is kritizálhatóvá válik. Mai szemmel nézve a köré szerveződő enyhén múlt századi aura lengi körül. Vajon mindig szépen felöltözve, elérzékenyült tekintettel hallgatták végig a drámai áriákat és a nagy, szerelmes jeleneteket? Milyen vádakkal és elismerésekkel illették a műfajt a nagy kritikusok és filozófusok? Képes az opera a mai hallgatót is megérintő értékekkel operálni?

2022 január 18. - 22.000 Ft
         Az álom és mámor diadala  -   FOGLALÁS
          Művészetszemlélet vagy életfilozófia?

Ez az előadás Nietzsche zenefilozófiáján keresztül vizsgálja az álom és a mámor dialektikájának dinamikáját Apollón és Dionüszosz mitológiai alakján keresztül. Apollón az álom, a mértékletesség és az individualitás értékeit testesíti meg, akire Dionüszosz jelent veszélyt a maga mindent elsöprő, életigenlő önfeledségével, a mámorral. Az előadás során arról lesz szó, hogy mikén hívja életre egymást e két művészetfelfogás és miként késztetik egymást az egyre elmélyültebb művészetfelfogás kialakítására.